Alingsås

Föreläsning om idiotier

Alingsås ,
Jonas Hjalmar Blom föreläser på Kulturhuset på torsdag.
Foto: Pressbild
Jonas Hjalmar Blom föreläser på Kulturhuset på torsdag.

Psykologen Jonas Hjalmar Blom tröttnade på hur psykologi användes för att legitimera ovetenskapliga personlighetstester. På torsdag föreläser han om ämnet på Kulturhuset.

Förra året förekom Jonas Hjalmar Blom i en artikel i magasinet Filter, där han kritiserade boken Omgiven av Idioter av Thomas Erikson. Boken gör gällande att det går att förstå andra människor genom att kategorisera in personligheter i fyra färger.

– Trots att den är så dålig så är den populär, därför är det kul att sticka hål på den. Teorin kom från en hobbypsykolog på 1920-talet, som mest var intresserad av sexuella lekar, det är därför den utgår från Dominance (D), Inducement (I), Submission (S), and Compliance (C), säger Jonas Hjalmar Blom.

Inom den vetenskapliga psykologin ses Marsdon, upphovsmannen till teorin, som en parantes, fortsätter Jonas Hjalmar Blom. Över lag menar Blom att vi inte bör ta för hårt på personlighetstester.

– Det finns så många fler faktorer som påverkar hur vi uppträder, att vara hungrig eller mätt till exempel spelar in mer än vad ens personlighet gör.

Testerna överanvänds, menar han, och ska inte användas till exempel för att sätta ihop arbetslag över huvud taget. Att de blivit populära trots att de saknar vetenskaplig grund tror han beror på att vi människor gärna vill ha enkla lösningar.

– Psykologin är ett sådant ämne där många har en intuitiv förståelse för människor. Fyra färger är lätta att känna igen människor i, det är samma som horoskop, man tror att det fungerar och nästan vem som helst passar in i det. Psykologi är ett snårigare ämne, så de allra flesta kan gå i de här fällorna.