Alingsås

Helkväll om författaren Stephen King

Alingsås Artikeln publicerades
Foto: Pixabay

Den 13 november arrangerar Alingsås kulturhus en helkväll på Palladium om Mysteriet Stephen King. Hans-Åke Lilja, som sedan 23 år driver största fan-siten om skräckmästaren, berättar om författaren och hans böcker.

Stephen King har skrivit drygt 80 böcker samt otaliga noveller. Hans-Åke Lilja driver "Lilja’s Library – The World of Stephen", världens största fan-site om Stephen King. Han har läst hans böcker sedan 1983 och är en av få som fått intervjua den skygge författaren.

– Jag ska börja berätta om hur jag upptäckte Stephen King och vad han betytt för mig. Och så ska jag berätta om honom från början till idag, vad han gjort och även belysa hans bredd. Många tror att han bara är den här skräckfarbrorn som skriver hemska böcker, men han har gjort så mycket annat också, säger Hans-Åke Lilja.

Gillar man deckare eller fantasy finns nämligen också mycket att hämta hos Stephen King

– Jag hoppas jag kan skicka med de som lyssnar något de inte visste om Stephen King. Helst flera, men åtminstone ett par saker.

Vad är det som är så mystiskt med Stephen King?

– Egentligen kanske han inte är ett mysterium, men han är ansedd som den hemska farbrorn som sitter i ett kråkslott och skriver dagarna i ända om spöken och vampyrer. Jag vill lyfta på skräckslöjan och visa vad som finns mer inunder, att folk ska få upp ögonen för något annat.

Att Stephen King har förmågan att berätta bra historier är ett av skälen till Hans-Åke Liljas fascination för hans böcker, men också att han levandegör karaktärerna.

– Han har förmågan att få en att bry sig om karaktärerna i hans böcker. Även om de bara är med de första tio sidorna, eller i flera hundra sidor så bryr man sig och kan relatera till dem. Det är kombinationen av de två sakerna som göra att man fastnar för hans historier.

Kvällen avslutas med filmen Lida.

– jag tycker det är en väldigt bra filmatisering av den boken. Den har några år på nacken men som film är den ganska tidlös. Majoriteten av filmen utspelar sig i ett rum, så det spelar inte så stor roll om det är 70-,-80-, .90- eller 00-talet. Det är samma i alla fall.

Annars är erfarenheten med filmatiseringar av Stephen Kings böcker ofta att de inte håller över tid och inte blir tillräckligt bra.

– Han berättar en såpass bra historia och beskriver karaktärer så bra i sina böcker så när man läser boken bildar man sig en uppfattning. Det är svårt att visualisera i en film och få det att bli bättre. Och i en del filmer är det specialeffekter som över tid inte överlever på bästa sätt, Lida är utan specialeffekter och en klassiker som håller även tekniskt.