Alingsås

Petrus resa TV-sänds som gudstjänst

Alingsås ,
Foto: Pressbild

I höst sänder Sveriges Television fyra tv-gudstjänster från Christinae kyrka i Alingsås. Att SVT valde ut just Alingsås är på grund av prästen Sofia Eriksson, som skrivit föreställningen Petrus resa.

TV-gudstjänsterna spelades in helgen den 6-8 september och kommer sändas fyra söndagar i rad i SVT med start den 13 oktober. Förutom Sofia Eriksson själv medverkar också församlingsbor, ideella, körer, musiker, diakoner och präster. Petrus resa sänds 20 oktober.

– Jag har länge funderat över Petrus, en av Jesu närmsta lärjungar. Jag jobbar i Landskyrkan där vi skapar olika föreställningar och frågade Lennart Esborn och Jonas Lundberg om de ville göra något tillsammans med mig om Petrus, berättar Sofia Eriksson.

Hon skrev sångtexterna och Jonas Lundberg monologerna, regin gjorde de tillsammans. Lennart Esborn har tonsatt.

– Vi har framställt Petrus resa i något år. Jag tyckte det blev så bra så jag ringde SVT och föreslog att sända den som mellanprogram någon påsk. Först var de inte så intresserade, men ville att jag skulle skicka in ett USB-minne med inspelningen. Sedan ringde de och ville sända gudstjänsterna från Alingsås, de sänder alltid fyra från samma ställe.

För att föreställningen ska fungera som gudstjänst har de fått anpassa formatet.

– Vi var tvungna att ha med Vår fader, överlåtelsebön och klassiska inslag inne i spelet. Allt ska klockas, vi fick ett schema, "den här monologen får ta 2 minuter och 18 sekunder". Det har vi inte gjort förut, det var en utmaning, säger Sofia Eriksson.