Alingsås

Storiella till Nolhaga slott

Alingsås Artikeln publicerades
Storiella på Nolhaga slott 9 november.
Foto: Alingsås kommun
Storiella på Nolhaga slott 9 november.

I morgon lördag läses det jubileumssagor på Nolhaga slott. Sagotanten Storiella, det vill säga Jessica Sand, ska bjuda på sagor för hela familjen.

Det är i samband med firandet av Alingsås 400-årsjubileum som Storiella har sagostund på Nolhaga slott på lördag 9 november. Jessica Sand, som ikläder sig rollen som Storiella, brukar spela många olika roller och berättar att karaktären vuxit fram under lång tid.

– Hon har funnits med mig länge för jag ville göra en ny sagotant. Så fick jag frågan av Birgitta Westergren Lenken, jag kunde bara inte tacka nej för det var så himla kul. Hon frågade om jag skulle vara utklädd, men jag sa att jag har ju min lilla sagotant där hemma, nu är det dags för henne att komma fram.

Namnet är italienskinspirerat för Jessica Sand älskar Italien.

– Namnet ska vara något jag känner att jag kan stå för, men som också anspelar på hur jag ser ut och vad jag kommer vara som person. Jag tycker om Italien mycket, mannen hos mina grannar är från Italien så jag frågade vad saga heter på italienska. Fabia eller Storia, sa han, och föreslog Storiella. Det kändes rätt.

Jessica Sand beskriver henne som färgglad och busig.

– Hon är en drömmare helt klart. Hennes fantasi kan skena iväg långt i sagornas värld. Och så gillar hon att hitta på berättelser.

Storiella dyker alltså upp på Nolhaga slott på lördag och kommer läsa sagor vid två tillfällen. Eftersom utställningen på slottet handlar om Gustaf Tenggren så är tanken att återkoppla till sagor som han har illustrerat.

– Han har illustrerat allt ifrån Disney till bröderna Grimm. Jag har inte riktigt bestämt vilka sagor det ska bli ännu.