Alingsås

Tomtekonst täcks av

Alingsås ,
Tomten på bilden har inget med GP:S tomtetavlor att göra.
Foto: Pixabay
Tomten på bilden har inget med GP:S tomtetavlor att göra.

På lördag täcks årets tomtetavla för Göteborgs-Posten av i Alingsås konsthall.

Göteborgs-Posten har bjudit in en konstnär varje år sedan 1996 att skapa ett verk med tema Tomten. Jan Bergerlind, som just nu ställer ut sin tomtekonst på Alingsås konsthall, bidrog för två år sedan.

Enligt Alingsås konsthalls utställningsproducent Greta Vocar var det flera sammanträffanden som gjorde att avtäckningen sker just här.

– Jan Bergerlind har ju varit en av GP:s tomtekonstnärer för några år sedan. Och att AlingsåsKuriren och Alingsås Tidning gått samman med Stampen, när vi blev erbjudna att avtäcka GP:s tomtekonstverk. Här är ju jättemånga olika sammanträffanden, säger hon.

Vem den nye konstnären är vet Greta Vocar inte ännu, men tavlan hänger redan i konsthallen övertäckt bakom ett skynke. Men det är förstås inte den riktiga tavlan, om någon nyfiken inte kan hålla sig ifrån att titta efter.

– Vi vet ju att Alingsåsarna är nyfikna. Det kommer lyftas av det och så kommer verket presenteras i Två dagar samma dag. Sen kan man komma och se det på plats.

Peter Hjörne och Hasse Persson, tidigare chef på Borås konstmuseum och Hasselblad center kommer till avtäckningen. Jan Bergerlinds bidrag från 2017 finns med i den pågående utställningen som ett av 70 verk.

Fakta

Tomtekonstnärer sedan start 1996

Ernst Billgren

Marianne Lindberg De Geer

Peter Dahl

Lasse Åberg

Dan Wolgers

Nina Bondesson

Margareta Renberg

Max Book

Karin Wikström

Cecilia Sikström

Pål Svensson

Åsa Jungnelius

Peter Frie

Charlotte Gyllenhammar

Martin Wickström

Micaela Dahlberg

Karin Broos

Jens Fänge

Ylva Ceder

Kristina Jansson

Jan Bergerlind (2017)

Jarl Ingvarsson

Visa mer...