Nyheter

Anna kan bli Årets djurhjälte

Alingsås ,
Foto: Anna Ekermalm/ Pixabay

Anna Ekermalm från Alingsås är en av tre nominerade till Årets djurhjälte i tävlingen Purina Pet Hero. Vinner hon får hon 20 000 kronor och en årsförbrukning av hund- eller kattmat.

Priset delas ut på fredag på Skytteholms herrgård på Ekerö. Anna Ekermalm, som bor med familjen i Ängabo, nominerades för sitt arbete med att ta hand om utstötta, bortsprungna djur. Hon har två hundar och fyra katter, alla har hittats övergivna, hotats av avlivning eller varit i behov av omplacering.

– Min 15-åriga kattant är chefen i djurskaran, jag hittade henne ute i skogen i november för 15 år sedan. Hon var liten då och kom jamandes på en skogsväg när jag kom cyklande. Det ösregnade så jag tog henne innanför jackan, hon fick följa med hem. Jag satte ut annons men ingen ville ha henne så hon fick stanna, berättar Anna Ekermalm.

Den ena hunden hemma tog hon hand om när den var 11 månader.

– Då hade den aldrig varit inomhus. Det tog tre år innan hon vågade sig fram när det var folk hemma, nu när alla kommer hem är det en trygg, glad och kärleksfull åttaårig hund som har det bra som möter dem.

En katt bland flera hon hittat fick nytt hem hos en kompis.

– Jag var vid avfarten från E20 i Floda vid ett tillfälle, där finns en liten trekant mellan avfart och påfart. Jag såg något som rörde sig och hittade ett litet vandrande skelett till katt som jag lyckades fånga in. Den fick veterinärvård och sen ett hem hos min kompis.

Senaste räddningsinsatsen gjorde Anna Ekermalm för två veckor sedan.

– Jag hittade en kull kattungar som en förvildad hona lagt på höskullen i stallet. Jag fick handmata dem i några dygn, sen gick mamman in i en kattfälla så hela familjen kunde återförenas. Nu bor de allihop på Djurens vänner i Göteborg.

Hon är glad över nomineringen, men också blygsam.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att det finns väldigt många som gör mycket mer än vad jag gör. Jag får väl representera det här att ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vinner hon ska hon använda pengarna till punktinsatser för djur hon stöter på som behöver hjälp.

– Det vore kul att fortsätta kunna skänka insatser till veterinärvård för enskilda individer och göra gott för dem. Det finns minst 150 000 hemlösa katter i Sverige och runt 40 000 i Göteborgsområdet, så det är verkligen välbehövligt. Katterna stryker med, de skadar sig och blir liggande, det är ett enormt lidande som är fruktansvärt tragiskt att tänka på.

Anna Ekermalm åker upp till Stockholm för prisceremonin tillsammans med sin mamma.

– Man kan säga att hon är boven i dramat. Jag har ärvt min kärlek till djur och att hitta djur från henne.