Nyheter

Ekonomi en viktig fråga för kvinnor

Alingsås ,
Angelica Petersson på Sparbanken i Alingsås.
Foto: Sparbanken Alingsås
Angelica Petersson på Sparbanken i Alingsås.

En undersökning visar att kvinnor i stor utsträckning låter männen sköta ekonomin i sina relationer. Många kvinnor har dessutom svårt att klara ekonomin på egen hand.

Sifo har genomfört undersökningen på uppdrag från Sparbankerna och Swedbank. 3 300 kvinnor och män har tillfrågats, varav runt 2 200 var gifta eller sambo.

Var tredje kvinna uppger att hon skulle ha svårt att kunna bo kvar i hushållet vid en separation eller om partnern går bort, var femte skulle också ha svårt att klara sin ekonomi. Kvinnor lägger också i högre utsträckning än män över ansvar och kontroll över ekonomin på sin partner.

– Vi har inte undersökt exakt i Alingsås men känner igen oss i de här situationerna. När respektive går bort eller vid separation så påverkar det ekonomin, man går från att ha haft två inkomster till en inkomst och därmed kommer den ekonomiska inkomsten att se annorlunda ut. Man kan påverka detta genom att involvera båda parterna och ta ett gemensamt ansvar för familjens ekonomi, säger Angelica Petersson på Sparbanken i Alingsås.

Det pratas sällan om det här, men inträffar ofta vid sårbara situationer i livet. Det är ett problem i sig.

– Man kan tycka att det är enkelt men det handlar ganska mycket om känslor. Andra saker och beteenden ligger bakom och det är inte ovanligt att man inte ser ekonomin som gemensam.

Det blir bättre förutsättningar om familjen pratar igenom hur man delar upp och säkerställer så den andra kan bo kvar i huset eller lägenheten om det händer något.

– . Man kan sätta upp gemensamma mål, vad man ska göra med pengarna man tjänar. Hela familjen skulle vinna mycket på att man gör det ihop, säger Angelica Petersson.