Nyheter

Naturen ska bli en större del av skolan

Alingsås Artikeln publicerades
Anneli Tholén, Heidi Olsson och Kent Mälming från Nolhagaskolan.
Foto: Christina Wagner
Anneli Tholén, Heidi Olsson och Kent Mälming från Nolhagaskolan.

Flera lärare från Alingsås får just nu utbildning i hur naturen och friluftsliv kan integreras i undervisningen.

I två dagar har ett 40-tal pedagoger, de flesta från Alingsås, fått inspiration till hur fler elever i skolan ska få mer kunskap om närmiljön. Natur och miljö ska integreras i utbildningen bland annat genom pedagogiska lekar, som lätt kan anpassas till elevernas åldersgrupp.

– Vi har en älglek som ger mycket energi och är rolig för mindre barn. För gymnasiet pratar vi mer om ekologisk kollaps, förklarar Birgitta Säihke från Naturskoleföreningen och fortsätter:

– Minnena blir starkare när du gör något praktiskt med kroppen.

Utbildningen arrangeras av Naturskoleföreningen, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna och genomförs för sjunde året i rad. De flesta deltagarna denna gång är från Alingsås, Vårgårda och Lerum, men några kommer även hela vägen från Orust.

Tre lärare från Nolhagaskolan går utbildningen och är alla väldigt nöjda. Anneli Tholén och Kent Mälming är idrottslärare för förskoleklass till årskurs 6, Heidi Olsson klasslärare för årskurs 6 på skolan.

– Vi ha fått med oss många bra lekar om ekologi, om hur allt hänger samman om en fisk försvinner till exempel, säger Heidi Olsson.

– Det är verkligen ämnesintegrerat, säger Anneli Tholén.

Runt 8 000 pedagoger har tagit del av utbildningen hittills, först genom Skogen som klassrum och nu Mer friluftsliv i skolan.